Arrowtown Residence

New Residence which reflected a contemporary interpretation of the traditional form and aesthetic of Arrowtown whilst responding to the attributes of its rural residential setting and views to the Remarkables.

Click on each image to view full size, then view more by clicking on the left or right

The owners desire was to create a building which reflected a contemporary interpretation of the traditional form and aesthetic of Arrowtown whilst responding to the attributes of its rural residential setting and views to the Remarkables. Given the constraints of the site surrounded by hills and mountains and the harsh climatic extremities of Central Otago, the building was to incorporate passive solar and energy efficient design principles, with particular emphasis to materials and orientation, and creating zones and pavilions to separate the different uses. Specific attention was required to create a subtle transition between the indoor and outdoor living areas.

The design consists of 3 gabled pavilions on east west axis, linked by a central flat roof entry glazed to visually separate the forms. The north-west pavilion is a flowing living space that connects all internal and outdoor spaces. The north-east pavilion has family Bedrooms with Ensuites and Loft space above. The south-east pavilion has Garaging, Laundry, and Guest rooms adjacent and above. The pavilions respond with varied ceiling heights, portal frames, screen walls, together with a north-south glazed transparency to maximize the connection with light and landscape. Schist stone, cedar boarding, zinc roofing, copper panels, exposed aggregate, and rimu timber provide a warm rich palette of earthy materials and colours with textural quality that nestle the home into its park setting. Concrete and stone thermal mass together with polystyrene insulated concrete floors and walls, expansive double glazing, and radiant heated floors provide passive solar design to suit the climate. Interiors focus on ambiance and full height mountain vistas, with dormers allowing winter sunlight in, while eaves shade out the summer sun, and cross flow ventilation makes indoor and outdoor living all year round a joy for the owners.

© Gary Todd Architecture Ltd 2009.   Myth Web Design