Albert Town House

A contemporary home to suit a steep site and the Central Otago Climate rising from the strata with flowing interiors connected to a double height space.

Click on each image to view full size, then view more by clicking on the left or right

To design a contemporary styled holiday home based around the modern New Zealand lifestyle to overcome the extremes of the Central Otago climate, and small steep sloping site with building restrictions. The design response was to be flexible in use and linked to the landscape for both indoor and outdoor living with views to the lagoon, tall trees and surrounding mountains. To create warm interior spaces with bold use of colour to experience relaxing holidays or entertaining near Wanaka.

The residence is a collection forms each using different materials to scale the building to its residential location. The residence was terraced over 3 levels linked by a central 2 storey void with stairs, ramp and lift for disabled access. The design concept was based around ├Čthe house rising from the riverbed├« using natural colours from the landscape reinterpreted by the combination of harmonious low maintenance modern materials and colours to create an overall point of difference. The single storey honed block box as a formal frontage transitions via angular zincalume and plaster forms to a floating roof above 2 storey glazing that privately overlooks the Albert Town lagoon. Honed concrete block walls extend from the exterior to the interior as a feature fireplace and entry stairway wall that appear to both rise from and anchor the house to the land. Rockcote plaster walls were designed as angled out crops with graduated layered shades of X200 Resene gravel as a modern interpretation of the layers of sediment seen on the banks of the Clutha River and rock stratification to meld the building into the landscape. Vertical zincalume clad walls and aluminium joinery were used together with the honed block chimney to relate to the surrounding tall trees. Reflective evergreen tinted glass reflects the lush environment and creates light, airy spaces by day and warm entertaining spaces by night with vibrancy glowing from the interior via 2 storey living room wall in Resene pohutakawa red with accent lighting. The mezzanine void space and stairs were designed to capture views of the tall trees and mountains from both upper and lower level interiors. Extensive solar double glazing was chosen to gain maximum sunlight for the tiled concrete floor and honed block thermal mass for energy efficiency. Triple stacking sliding doors create a five metre wide opening link with the outdoor exposed aggregate courtyard. Aluminium louvres act as an innovative barrier that can control sunlight, wind and privacy. To create flexible living options two sliding walls divide both the upper and lower levels that can be opened during the hot Central Otago summers when more airflow is required and closed off to heat more efficiently in the winter, together with automation of blinds, heating, lighting and audiovisual system to simplify modern day living and create versatile spaces that can be for entertaining or made more intimate. We created a smaller multi use space as Office/ Bedroom with 2 bifolding doors to match red panelled wall above to adjoin the double height living space to increase useability. The project was completed on budget, to an extremely high standard to the enjoyment of the Designers own family and friends that visit this Albert Town House.

© Gary Todd Architecture Ltd 2009.   Myth Web Design